onsdag 31 januari 2024

J A N U A R I


Kallare än normalt betyder dagstemperaturer på under -10. Men rabatterna har legat under djup snö nästan hela månaden så det det ska nog klara sig. Det var ekorrspår bredvid glaskulan på stenen (och över hela resten av kolonin) så den lever och har hälsan.


VI VERKAR VARA tillbaka med Farbror Frosts vanliga iskyla. Inte som när knoppades januari 2023 och vintrarna innan.


Är det en höstkrokus som inte vissnat eller en mycket tidig snökrokus? Ur led var tiden för 2021.


Januari 2020 såg det ut så här, aldrig så tidiga vintergäck på tjugo år.


I år var den här jultiden snabbast i blom före snön. Nästan tre månader "för tidigt". Den vanliga grårosa ligger långt efter.


Den milda vintern har gjort att forsythian utvecklat knoppar tidigt och går att driva i blom redan i januari inomhus, flera veckor tidigare än normalt. Murgrönan roar jag mig med att rota i samma vas, ungefär hälften av kvistarna brukar få rötter och kan planteras ut till våren.

Man öppnar fönsterluckorna och ser lysande galaxer i ett mörkt universum.


En stackars tulpan som torkade ihop mitt på stjälken, ibland kan någon i buketten man köper göra så. Men då fick den "the royal treatment" på skoj.


Sju hyacinter och tre primulor kostade 48 kr. Hyacintherna är sådana som är tänkta att plantera utomhus för blomning på våren. Driver man inomhus under hösten för blomning i dec måste man ha köldbehandlade. Jag försökte kyla dem ute från september, men kylan började så sent så de kom inte in förrän december. Och så slog de ut i mitten av januari. Primulorna kompletterade jag med direkt från butik.


Får de stå i ett svalt sovrum tillsammans med vilande pelargoner blommar de väldigt länge. När man öppnar dörren strömmar det ut den skönaste och mest väldoftande luft man kan föreställa sig.


 I höstas krukade jag olika vårlökar för att kunna ta in under vintern. Vintergäcken började blomma efter bara en vecka inne! Men så hade den kommit långt ute före jul tack vare det ovanligt varma vädret. Doftar honung samtidigt som de är dödligt giftiga. Lär ha använts för att döda vargar på vintern (eller så är det en skröna, liksom att vita julrosens rot haft samma roll).


Det varma söderläget är inte så lockande en snörika normal vinter. Glad att slippa en sån.


Efter ett snöfall göms buxbomens former under ett fluffigt täcke. Underbart vackert och man vill inte trampa sönder ytan.


Glas och is, gnistrande smycken mot den blå vinterhimlen.


Former som finns kvar vintertid är det städsegröna, kottar och fröställningar.


Svart värme och vit kyla.


Underbara vintersol! Nu leker den och vinden i de bleka och rufsiga vipporna hos glansmiskanthusgräset, Miscanthus sinensis.


En plåtlykta i syrenerna får hänga ute året runt, redo att tändas en mörk eftermiddag. Gamla prismor från kristallkronor gör ny tjänst som gnistrande droppar i äppelträdet.


Berget bakom huset förvandlades till en skidbacke för några år sedan när stod naket efter att alla syrener grävts bort.
Men under göms mina golv och de gröna väggarna ska komma tillbaka.


Det ser ut som en samling brunsvarta fjärilar som klumpat ihop sig i kylan. Men det är fröställningarna hos en funkia som är så här spännande i januari. Städsegrön (eller kanske städsegrå) är den grå helgonörten, Santolina chamaecyparissus.

 
Frostat så lönnen ser ut som den lövats i vitt.


 Grått i grått i grått... men vackert.


Grenverk som är något alldeles extra har ormhassel, Corylus avellana 'Contorta'. Blir med tiden mer ett litet träd än en buske. Mycket anspråkslös och tålig.


Ett loppisfynd. Det illusoriskt glaserade keramikäpplet lurar ögat, men bara för en stund. Stackars den fågel som försöker sig på att hacka i det...


Vintersiluetten av miskanthus när den täcks av rimfrost och inte blötsnö och kollapsar totalt.


Vill man använda kolonin på vintern görs det bäst... i mörkret! Röda lyktor står vackrast mot blåsvart himmel och nytända stjärnor. Själv gömmer man sig likt silkesmasken under varma filtar  och på ett livsnödvändigt liggunderlag. Tills man tittat färdigt och kan gå hem till ett varmt bad.Blå skymning glider in i natten
när träden slukar kajorna
som tvättsvamp suger vatten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar