söndag 30 juni 2019

J U N I

 
Drömlik och osannolik. Den blå färgen hos himmelsnunneört blir inte mindre märklig när den kontrasteras framför en bronsbräkens rödbruna toner.

E N  S V A L A R E  B Ö R J A N på sommaren än den förra skogsbrandsheta. Och tur är det för  mälarvattnet ska räcka till många städer runt om. Utan regn så skulle vattennivån snart börja sjunka och ha en trädgård på berg och vattenbrist är ingen picknick!


Borttappat namn på denna undersköna klematis. Det blir så när man räddar halvdöda plantor i mängder och slutar räkna på 53... De flesta är heldöda numera, men ett femtontal tog sig.


Helt vanlig, banal tusensköna. Men så vacker med den lilla rodnaden mot den gula mitten.


Man är på ett berg och bygger ett stenparti...


Ljuvt så det förslår. Pastellakleja dansar med silverfryle och de är verkligen ett vackert par.


Den doftande, klassiska, gula dagliljan hade jag svårt att kombinera med något. Liljan är så stor och dominant med sina många blad åt alla håll. Men så kom jag på att ormbunkar skulle kunna vara en värdig motståndare. Tillsammans ger de lite djungelkänsla och liljan kontrasterar med bladen och är fin även utan blommor.


Vitt och gult nr 1: blomsterkornell framför guldhumle.


Vitt och gult nr 2: doftschersmin och gyllenlönn.


En lustig figur är solvända i fylld röd form.


En randig ros vill man förstås ha och bland det tiotal som finns i handeln valde jag 'Ferdinad Pichard'. Orsak? Den remonterar i september och det är ovanligt bland de randiga sorterna.


Vildvinsgrottan blev en rosgrotta ett par veckor när 'Constance Spry' öppnade sina bollformade knoppar till rosa bomber. Tyvärr sker detta bara en gång per sommar, men det finns ingen som kan matcha hennes växtkraft. Jag är nästan rädd att vildvinet ska ta skada!

Rosor, pioner och violett nepeta, det är blommor överallt.


Hakonegräset stiger fram som en gul spindel ur den gråblå funkian 'Halcyon'.


Har man gott om rosor, varför inte göra en champinjonsallad de luxe?


Odlad på Orust i ett sekel och finns numera i handeln, fjädernejlikan 'Marieberg'. Doftar precis som nejlikor ska göra och man kan gärna sätta några i vas inomhus regniga dagar när man inte går ut så gärna.

Klipp inte ligustern innan blomningen! Doften av honung sveper dit vinden bär och man får den plötsligt i näsan och får njuta.


Sett genom lärkens silverbarr ser allt mycket grönare ut. Utom en rosa krolllilja som fortfarande ser lika rosa ut.


Min favorit, den ständigt blommande och vilt fröspridda blekgula nunneörten. Det skira bladverket blir i motljuset ett flimrigt mönster, medan blomman svävar skarpt tecknad ovanför.


"Vad är det för träd du har där?" undrar en några, men se det är inget träd. Bara en tjugo år gammal silverkaprifol som klänger på sidan av en portal.


Klematis och humle möts från var sitt håll på en portal. Man får plocka bort lite blad från humlen annars riskerar de rosa blommorna att helt försvinna in i sin kavaljers väldiga famn.


Det bästa sällskapet till lavendel utser jag härmed färgkulla till. Om det är den gräddvita sorten 'Sauce Hollandaise' vill säga. Det är alltså INTE prästkragar på bilden. Titta på de urtunna stjälkarna som bär upp blommor likt ståltråd. De svävar så elegant, nästan tyngdlösa, bland lavendelns spiror.


Undrar när detta bo skapades? Den ljusgrå stolen t h flyttas nämligen aldrig och jag kikade bara in för att kolla målningen på den mörkgrå spaljéen.


Fläcklilja heter den ljusgula liljan som påminner om krollilja. Den här kommer från Korea och Amur, men trivs alldeles utmärkt i svensk jord.

Grannen nedanför på berget har en avundsvärt avslappnad inställning till sin trädgård. "Vi klipper inte gräset förrän tusenskönorna börjar blomma ut". Jag förstår dem.


Asklönnen bakom huset växer så jag tror inte den kommer att stanna på fyra meter. Att jag klipper lite verkar bara uppmuntra den. Det var inte meningen.


Skönheten i det utblommade är också fascinerande. Den här julrosen behåller sin plommonröda nyans fast fröna nu släppts. Skuggbräckan sjunger på sista versen och tillsammans blir de ett vackert gammalt par.


En del växer planerat och annat spontant. Blandningen tycker jag om, men det är en balansakt för man får se upp och rensa så det inte går på tok med jobbigt mycket fröplantor i skrevor och kanter. Den självsådda engelska vallmons pigga gula och orange toner lyser mot ljust grönt och sobert vitt. Det är fjällbrud, skuggbräcka och stjärnflocka som står för det vita tillsammans med vitkantad buxbom. Grå sten är alltid vackert, men speciellt mot de här ljusa och friska färgerna tycker jag.Ungdomens fasta knoppar och första skrynkliga blå kronblad. En självsådd näva, de blir alla lite olika blå.


Himlen är, om inte varm, i alla fall ljus och allt växande vill ha så mycket som möjligt. Kaprifolen tar priset med sitt försök som listig kobra. Det fungerar några dagar, sedan tvingas den dra sig tillbaka bland syrens grenar.Shock horror! Gult, orange och... rosa? Javisst, "orange is the new black" även i min trädgård. Gärna tillsammans med rosa, en självsådd digitalis säger jag ALDRIG nej till.


Färgkontrast som fascinerar. Blådaggig jätteruta 'Elin' möter japansk blodlönn. Den mörka stjärnflockan finns i samma plantering där det röda återkommer i blodax och dvärgberberis.


Överraskad av det vackra ogräset klöveroxalis. Igen. Denna gång dök det upp framför den gula tuvtåteln 'Tatra Gold' med dramatisk effekt. Men det är farligt att släppa oxalisen helt otyglad, det kan bli ett arbetsamt rensande i framtiden.


Gula nyanser ska lysa upp det gröna och det börjar äntligen likna något. Mest lyser den lilla klicken ilsket gulbladig berberisen mitt i bilden.


Den vilda baksidan där strutbräken klamrar sig fast på norrvänd bergsida.

Mattram är en söt, men lite banal (?) växt som dyker upp överallt med fröplantor. På föregående bild syns de uppe i vänstra hörnet. Den fyllda varianten har ljusgröna blad (ovan t v) medan den med gulgröna blad har enkla. De är bra som "utfyllnad", speciellt på hösten. Jag flyttar knoppande fröplantor från deras självvalda plats till ställen som ser lite färglösa ut. Olika ålder på plantorna gör att det finns blommor hela säsongen. Väl utblommad är det bara att klippa ned den till roten så börjar den om. De blir sällan mer än ett par år på samma plats.


Spännande färgkombination av lime, rödbrunt, mörkgrönt och vitt. Vem kunde ana att utblommad rhododendron och ett banalt astilbeblad skulle bli perfekta partner till den strålande vackra klockvippan 'Stoplight'? Man tror att man känner sin trädgård, men blir ändå ständigt överraskad.

Fraktaler, element som bygger större element med samma grundform. Kvistar blir grenar som blir stammar. Eller gatunät av smågator som blir huvudgator som blir motorleder. Bladet är en kinesisk vippvallmo som knoppas i mitten.


En glasskål fylld med vatten bryter ljusen likt ett prisma.

Blad och knoppar fångar ibland intresset när jag sitter stilla och låter mina ögon vandra över trädgården. Då är jag snabbt på benen för att fånga ljuset som gjorde att motivet stod fram ur grönskan. Styvklematis, ros och höstflox blev den här trion.


På landet på Södermalm. Förstorar man bilden ser man ett flygplan på väg till Bromma som råkat hamna mitt i bildens överkant.


Silvermartorn (Eryngium giganteum) är en ståtlig tvååring som dyker upp på torra ställen som vid stenkanter och mellan plattor.


En mosaik av olika stenar och plattor. Man tänker på antika romerska golv och gator man ser runt Medelhavet.Det var lätt att tro att det var em krollilja som skulle slå ut, men det blev betydligt mera spä
nnande. Doftern av vaniljsocker fyllde plötsligt kvällen och det verkade som om kaprifolen börjat blomma igen. Med det var en bortglömd fläcklilja som gjort entré.


Som ett fat med marsipan ligger några av mina rossorter (de blir ständigt fler).

Några av de mera märkliga formerna i juni. Honungslökens fyrverkeri, pagodblommans våningar och jordrökens sirliga rankor. Den senare är en vild besökare jag aldrig sett förut i hela mitt liv trots att den ska vara vanlig. Släkt med nunneört och ettårig, den får gärna stanna!


Svala färger när nävan "Midnight Reiter" möter blåsvingel.

Mycket av min lilla yta är reserverat för sensommarblommande perenner så jag har jämnt skägg att få färg efter lökarna i maj. Men åtta stora nepeta gör verkligen jobbet i buxbomskvarteren. Den sena Allium 'Globemaster' blommar nästan hela månaden. Bladen vissnar inte samtidigt som blomningen som på många andra alliumsorter. Istället är de breda och tar stor plats, speciellt som det blir sidolökar varje år. Lökarna är mystiskt "gummimjuka", inte alls hårda som de flesta lökar. Nävan som tittar fram är den numera omoderna 'Brookeside'. Digitalis och opiumvallmo i mitten kommer i olika toner varje år.


Den asiatiska hörnan i väster sedd från taket i kvällsljus.

En namnlös ängsnäva i vitaste vitt som dyker upp spontant här och där.


Baptisia australiensis


Trädgård och berg flyter ihop med hundkäxen utanför och vallmo och lupiner innanför.En japansk trädgårds stenar har inspirerat mig att komponera en egen variant.
Blågull (Jakobs stege) självsår sig gärna och unga plantor kan blomma senare på sommaren eller t o m under hösten. Bland trappstenarna har annat dykt upp, som näva och nepeta, och förvandlat den till en liten målning.


Ett gammalt glas från Orrefors är min törstsläckare varma dagar.

Kvällsljus ger bekanta växter nya utseenden. Detaljer man inte tidigare lagt märke till lyser plötsligt upp några minuter. Man måste vara snabb innan allt går förlorat i de allt djupare skuggorna.
Kameran står på det ihopfällda bordet mot väggen och knäpper bilden bakom ryggen på mig.

Vitt och fluffigt, men väldigt olika i höjd. Trebladspira, Gillenia trifoliata, blir uppemot meterhög medan skuggbräckan och spetsmössan nöjer sig med att sväva 20-30 cm ovanför marken.Ett mörkare rödrosa löjtnantshjärta, Lamprocapnos spectabile 'Valentine', kom för några år sedan. Roligt med en ny variant av en så välkänd och älskad perenn.

 
En favorit bland ormbunkar är horttunga vars nya blad är obeskrivligt levande.


Alliumen slår ut med tunna stjärnor som tillsammans ger intryck av ett nästan massivt klot.


Med stigande ålder (?) blir jag mer förlåtande mot tidigare avskydda färger. En guldakleja skulle ha fått vända i dörren, men nu beundrar jag den våldsamt.

7 kommentarer:

 1. Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

  SvaraRadera
 2. يمكنكم أن تقوما بالاتصال بنا عبر الأرقام الموضحة لديكم وذلك على مدار اليوم، كما يمكنكم أن تقوموا بالتواصل معنا عبر مواقع التواصل الاجتماعي مثل الفيس بوك وتويتر والانستجرام،
  وقد أتاحت الشركة خدمة التواصل عبر تطبيق الواتس أب وذلك حرصا على سهولة التواصل مع العملاء، ويقوم فريق متخصص بالرد على كافة استفسارات العملاء على مدار اليوم وطوال أيام الأسبوع،
  وكل ما عليكم هو الاتصال بنا لنصلكم أينما كنتم في الرياض، نحن نقوم بخدمة كافة أحياء الرياض سواء شمال الرياض أو جنوب الرياض
  أو منطقة الوسط، وعقب الاتصال يصلكم فريق من عمالتنا المتخصصة لنقل السجاد إلى مغاسلنا المنتشرة في كافة مناطق الرياض .

  شركة الصفرات لتنظيف المنازل بالرياض
  شركة الصفرات لعزل الاسطح بالرياض
  شركة الصفرات لتنظيف المجالس بالرياض
  شركة الصفرات لتنظيف السجاد بالرياض
  شركة الصفرات لنقل الاثاث بالرياض
  شركة الصفرات لمكافحة الحشرات بالرياض
  شركة الصفرات لكشف التسربات بالرياض
  شركة الصفرات لتنظيف المسابح بالرياض
  شركة الصفرات لتنظيف الخزانات بالرياض
  شركة الصفرات لتسليك المجاري بالرياض

  SvaraRadera

 3. شركة تنظيف فلل بالرياض Perfect cleaning and cleaning of the villa's rooms and the use of a vacuum cleaner to remove dust and soil.شركة تنظيف بالرياض The beauty and cleanliness of the place gives the use of steam cleaning machines that remove stains accurately and quickly and are used to clean canes and boards.
  شركة تنظيف بالخرج Carpets, carpets and ceramics. If you are unable to execute these tips from شركة تنظيف منازل بالخرج .
  شركة مكافحة الحمام بالرياض We provide you with a range of tips that prevent the nesting of the bathroom on the surface of your home you clean the surface and balconies from the remnants of the grain and clean it from waste and used furniture
  شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة We have the ability to make your home an oasis of cleanliness and beauty. We have a dedicated team to clean every part of your home, but we are keen to provide important tips to keep your house clean for as long as possible. شركة تنظيف بالمدينة المنورة Use a vacuum cleaner to get rid of accumulated dust on a daily basis. Cleaning the glass home facades provides a perfect look for the home Provide you with a great service in cleaning your house if you can not do this hard work and effort شركة نقل عفش بالمدينة المنورة .
  شركة تنظيف بينبع Provide you with a distinctive service in all types of private cleaning Carpet carpet cleaning using the steam cleaning machine makes it clean and fully sterile.
  شركة نقل اثاث بينبع It is an ideal choice to carry out your home furniture without any effort or hardship. But if you want to do it yourself, arrange the clothing bags for your family so that you can remove the tires and wooden rooms easily. Transportation. Many things you can do .
  شركة تنظيف منازل بمكة It is the best choice for you to clean the perfect parts of your home - Carpet cleaning and carpeting the best types of steam cleaning machines or sent to Cleaning and cleaning of beds and boards and putting mattresses on them to prevent the accumulation of dust and stains on them You must use high quality detergents to ensure high quality cleaning of all the items and parts of your home You need a daily cleaning of the kitchen and bathrooms to give a recovery and confidence in the cleanliness of the whole house شركة تنظيف خزانات بمكة Able to clean your home without bothering you or get tired at great cheap prices.
  Visit our website
  https://www.allsaad.com/

  SvaraRadera
 4. شركة تنظيف بالمدينة المنورة Is one of the best companies currently located in Al Madinah Al Munawwarah, Saudi Arabia. Since the company started its activities more than twenty years ago, it has endeavored to develop all its services and made sure to provide the best service at the highest level of quality in cleaning and disinfection at the lowest prices possible. The company believes that the company's employment is a mirror that reflects the efficiency of the company that boasts of it. The worker must be confident and credible to provide the customer with everything he can provide. JAL cleaning and sterilization found in شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة .
  شركة نقل اثاث بالمدينة المنورة Providing customers with transportation services of furniture and furniture and storage of furniture using the latest methods and methods and modern techniques and trained workers and freight cars specially equipped to transport furniture and clothes to anywhere inside or outside Medina, customers often need a city to transfer furniture to move furniture from their offices or homes Or their companies to new places but are afraid of their loss of damage or loss, but our company guarantees its customers to complete the transfer process safely and safely without being exposed to any piece of fracture or loss as the company provides a service to lift and download furniture using a hydraulic winch The only available within شركة نقل عفش بالمدينة المنورة .
  شركة تنظيف بينبع The company's services include all kinds of services needed by customers such as house cleaning services, apartments, cleaning services for ground and upper water tanks, cleaning of palaces and cleaning services for hotels, residential complexes, mosques, parks, facilities and others. Types of Services The main governmental and private bodies cooperated with the cleaning company in Yanbu. Our company has provided them with the most complete image that has impressed them and increased their confidence in the skill and efficiency of our company and its employees. P safe and effective when providing various cleaning services such detergents, but inside there is no شركة تنظيف منازل بينبع .
  شركة نقل اثاث بينبع Is one of the largest furniture transport companies in the city of Yanbu, which is known for providing services at the highest level and the company always offers offers and discounts and wonderful offers on the cost of services and this is what surprises customers and make them always put them the only choice for them, we have a professional team of carpenters who oversee the distinguished operations Dismantling and installing furniture and repair and maintenance of any fractures, as the company has workers polishing furniture and wooden furniture with effective polishes to remove the dirt from the layers of paint and make the furniture bright shiny like new, after the completion of cleaning the workers of evil Of furniture with materials encapsulates the strength and durability to protect the furniture from the external shocks or natural factors such materials are available only from within شركة نقل عفش بينبع
  Visit our website
  https://fajr-sate3.com/

  SvaraRadera

 5. The task of moving a catcher needs to rely on شركة نقل عفش بالمدينة المنورة It is specialized and has a long history in this field, helping it to carry out the task of transporting the baggage without causing any problems. Among the precautions taken by the company during transport of the luggage are the following: High-quality packaging materials to ensure that no problems are encountered during transport, the luggage is loaded into the car very carefully so as not to be subject to any problems during transportation. The luggage is re-connected to the place where it is transported and the packaging that is placed on the pallet is removed. During transportation. , All the transferred items are written to make sure that there is no defect in the piece, therefore you will ensure the transfer of the baggage without being exposed to any problems during transportation, شركة نقل اثاث بالمدينة المنورة .
  Is characterized by شركة تنظيف بالمدينة المنورة With the experience and efficiency in the task of cleaning, as it uses the best equipment and the latest in addition to many aspects that focus on them to ensure that the cleaning is done to the fullest, and the most important things that you find in the fast service company and nowhere else find the following: It depends on the best detergents that can eliminate stains and smears, follow a certain system in the cleaning task; for this reason it ensures that it reaches the best results, depends on the latest methods such as steam cleaning method which proved its efficiency in the cleaning work, During which to eliminate all germs and The bacteria that are present in the place and maintain the health of the present, possess the best specialized perfumes that you can only find شركة نظافة بالمدينة المنورة.
  that شركة تخزين اثاث بالمدينة المنورة It can store any quantity of furniture even if it is huge. This is because the company owns large warehouses divided into many sections. It packs and puts furniture in cars and is transported to the stores equipped with the highest level and has the latest means of monitoring. شركة تخزين عفش بالمدينة المنورة You will get satisfactory results without having to pay a lot of money in return
  Be aware شركة تنظيف بينبع Cleaning works require the latest equipment for cleaning and the best detergents. This is what it provides to its customers. Therefore, it ensures the results. The company can clean any place, Will t D have شركة نظافة بينبع Discounts and offers can not be found elsewhere
  The task of moving furniture from one place to another can not be done by anything, but it must rely on a specialized company such as شركة نقل اثاث بينبع ، As it will provide you with assurance that the furniture transfer works will be done well and will not be exposed any piece of the pieces to any problems during the transfer of furniture. In addition, it will carry out a comprehensive inspection of all parts before and before the transfer. The best packaging tools are used in this task. you only have to communicate with شركة نقل عفش بينبع .
  Visit our website
  https://www.zeenclean.com/
  خدمات تنظيف

  SvaraRadera