söndag 26 februari 2017

F E B R U A R I


Det har gått ett kvartal sedan mina Cox Orange lagrades under sängen. Inte bara har de förlorat vatten och blivit skrynkliga, den friska syran i frukten är som bortblåst. Lika oväntad som välkommen var upptäckten att de sötare, halvtorkade äpplena är delikata tillsammans med sältan i blåmögelost. Nu kommer de sista två lådorna att gå åt förutsatt att jag kan hitta tillräckligt med stilton.

ÄNNU EN MILD VINTER som övergått i en mycket tidig vår. I England arrangerar man snödroppsresor i slutet av denna månad och vi är inte alls så långt efter som vi brukar. Även på en norrsida ligger snön tunt  och visar julrosknoppar som börjat resa sig. Man får vårkänning när blek sol börjar värma och klipper ned perenner fast komposten de hamnar på är frusen betonghård.


Pudersnö i mitten av februari, den vackraste formen av snö i trädgården. Allt vintergrönt syns tydligt, men det brungula trollas bort på några minuter.


Blåbärsrisets blommor liknar liljekonvaljer. Vårlikt tillsammans med tulpaner i vas.


Persikan slog snällt ut inomhus, men färgen blev blek.


Vissna tulpaner får bli motiv inomhus i väntan på de som långsamt börjar synas allt mer där ute.


Mot den blå himlen står de få färger som finns fram tydligt. Letar man så hittar man.


På spaning genom klematisen.


Tråkstämplad forsythia glädjer inomhus med sina många solgula blommor som slår ut på några dagar. Blommorna har fyra kronblad, ett ovanligt antal bland de vanligare tre, fem och sex.

 
Inget för pollenallergiker, men blommande vide får februari att kännas som april. Frukost för ett hungrigt bi när det blir vår på riktigt.
 

När snön drar sig undan dyker lite försiktig grönska fram och man är tacksam för det lilla. Kryddsalvia, timjan och flocknäva, den sista brukar hålla sig grön första halvan av vintern. Lavendel, smultron (vid rödaktig alunrot) och citrontimjan.


Julrosens blad som skiftar i rött och grönt, men som snart ska börja vissna ned.


Rosorna tappar inte bladen den här vintern som de brukar. Märkligt grön och pigg står t ex 'Constance Spry', det lovar gott för en bra blomning i år!


Blå himmel, blå skuggor. Dunig kronklematis och gillenians spröda stängel. Så såg det ut 2013, inte i år.

 
Tack för att solen är tillbaka och kan värma lite i lä mot väggen. Här står den "kinesiska" stolen. Det finns inga stolar i Kina som ser ut så här, men jag har använt deras mönster för skärmar och räcken till en stol. Som alla tycker ser absolut kinesisk ut...


Alunrotens blad blir lysande röda när ljuset passerar igenom dem.


En liten grön knopp tittar fram i klematisen. Styvklematis i motljus och gulröd kopparstarr.


Dagsmeja på graniten gör en "tricolor" av ytan.


Härlig färg på berberisens bär.


Ludna och varma skal skyddar stjärnmagnolians blomknoppar


Stenar och växter, en oslagbar kombination. Med en gulbladig bambu, Pleioblastus auricomus, infinner sig en japansk känsla. Den här ca en meter höga bambun sprider sig till täta mattor så man får hålla efter den om den inte ska bli ogräsartad och kväva mindre växter intill. Den är tyvärr bara "halvt" vintergrön, vissnar sakta ned och så kommer nya skott i maj.


Kinesiska lyktan väntar ut vintern vilande i en korgstol.En brokbladig buxbom, Buxus sempervirens 'Elegantissima', ser alltid ljusgrön och fräsch ut. Speciellt vacker på vintern, här med knoppande vintergäck intill.


Violer är bland de tuffaset när det gäller minusgrader och kan blomma under snön och titta upp i februari.
Dessa till synes väna varelser måste ha magiska krafter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar