söndag 31 januari 2016

J A N U A R I


Man drömmer om rosor och iris och plötsligt uppenbarar de sig framför en! På en tallrik från Gefle med dekoren "Rosalie". Ett enkelt sätt att få en dos trädgård mitt i vintern. Man kan också fynda billiga hyacinter som säljs ut. Ett tag hade jag tolv stycken i blom och måste medge att det var lite för mycket. Även för en maximalist som jag.


2016 SER UT ATT KOPIERA 2015. Några kalla och vita veckor i januari och sedan verkar vintern ta slut (?). Kommer åren att bara ha tre årstider i framtiden? I så fall valde försynen att plocka bort den rätta.

 
Den stora komposten skulle skydda myrtenträdens rötter, så var planen. Jo tack, inte när temperaturen kröp ner mot -10. De fick raskt flyttas in i trapphuset.


Det konstiga var att bladen inte tog skada i december när de stod ute fyra dygn i minusgrader. Men vid lika lång tid i januari frös alla blad på ytan. Fulingarna står under rododendron bredvid porten när det blev över nollan igen. Myrten får nya skott när ljuset och värmen kommer tillbaka.


Den milda vintern har gjort att forsythian utvecklat knoppar tidigt och går att driva i blom redan i januari inomhus, flera veckor tidigare än normalt. Murgrönan roar jag mig med att rota i samma vas, ungefär hälften av kvistarna brukar få rötter och kan planteras ut till våren.

Man öppnar fönsterluckorna och ser lysande galaxer i ett mörkt universum.


En stackars tulpan som torkade ihop mitt på stjälken, ibland kan någon i buketten man köper göra så. Men då fick den "the royal treatment" på skoj.


Sju hyacinter och tre primulor kostade 48 kr. Hyacintherna är sådana som är tänkta att plantera utomhus för blomning på våren. Driver man inomhus under hösten för blomning i dec måste man ha köldbehandlade. Jag försökte kyla dem ute från september, men kylan började så sent så de kom inte in förrän december. Och så slog de ut i mitten av januari. Primulorna kompletterade jag med direkt från butik.


Får de stå i ett svalt sovrum tillsammans med vilande pelargoner blommar de väldigt länge. När man öppnar dörren strömmar det ut den skönaste och mest väldoftande luft man kan föreställa sig.


 I höstas krukade jag olika vårlökar för att kunna ta in under vintern. Vintergäcken började blomma efter bara en vecka inne! Men så hade den kommit långt ute före jul tack vare det ovanligt varma vädret. Doftar honung samtidigt som de är dödligt giftiga. Lär ha använts för att döda vargar på vintern (eller så är det en skröna, liksom att vita julrosens rot haft samma roll).


Det varma söderläget är inte så varmt nu precis.
Men om en månad så... borde man kunna sitta på en skön dyna och lyssna på talgoxarna.


Efter ett snöfall göms buxbomens former under ett fluffigt täcke. Underbart vackert och man vill inte trampa sönder ytan.


Glas och is, gnistrande smycken mot den blå vinterhimlen.


Former som finns kvar vintertid är det städsegröna, kottar och fröställningar.


Svart värme och vit kyla.


Underbara vintersol! Nu leker den och vinden i de bleka och rufsiga vipporna hos glansmiskanthusgräset, Miscanthus sinensis.


En plåtlykta i syrenerna får hänga ute året runt, redo att tändas en mörk eftermiddag. Gamla prismor från kristallkronor gör ny tjänst som gnistrande droppar i äppelträdet.


Berget bakom huset har förvandlats till en skidbacke.
Men under göms mina golv och de gröna väggarna ska komma tillbaka.


Det ser ut som en samling brunsvarta fjärilar som klumpat ihop sig i kylan. Men det är fröställningarna hos en funkia som är så här spännande i januari. Städsegrön (eller kanske städsegrå) är den grå helgonörten, Santolina chamaecyparissus.

 
Frostat så lönnen ser ut som den lövats i vitt.


 Grått i grått i grått... men vackert.


Grenverk som är något alldeles extra har ormhassel, Corylus avellana 'Contorta'. Blir med tiden mer ett litet träd än en buske. Mycket anspråkslös och tålig.


Ett loppisfynd. Det illusoriskt glaserade keramikäpplet lurar ögat, men bara för en stund. Stackars den fågel som försöker sig på att hacka i det...


 Vintersiluetten av miskanthus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar